De staalprijzen bleven in juli in verschillende delen van de wereld dalen.
Vanuit Europa begon de vraag door de economische vertraging al in april/mei te verzwakken. Volgens branche analist MEPS International ‘is de staalproducerende industrie er niet in geslaagd de capaciteit op tijd te verminderen om een grote ineenzakking van de Europese staalprijzen te voorkomen’ en ‘overtreft de huidige productie nog steeds de vraag’.
Maar zou het einde van deze dalende trend nabij kunnen zijn?
Sommige bronnen zeggen dat de staalprijzen dicht bij het minimum liggen en verwachten een technisch herstel in de komende weken, uiterlijk na de zomer.
Persbureau Bloomberg sprak van een ‘groeiend gevoel van alarm’ bij Chinese staalfabrieken vanwege de zwakke vraag. Blijkbaar stagneert ook daar de binnenlandse verkoop enigszins, ondanks de inspanningen van de Chinese regering om de binnenlandse vraag naar staal te stimuleren.
Ook in India zijn de prijzen de afgelopen maanden gedaald. In een poging om voldoende staal in eigen land te houden, heeft de Indiase regering eind mei een exportbelasting van 15% opgelegd op sommige staalproducten, wat de neerwaartse trend verergerde. Echter de laatste weken zijn er tekenen van verbetering van de vraag, wat doet vermoeden dat de bodem is bereikt. Zo de vraag niet al onmiddellijk aantrekt, zal deze waarschijnlijk verder stijgen na het moessonseizoen.
De situatie is vergelijkbaar in de Verenigde Staten, waar de prijzen van staalproducten op een zeer laag niveau liggen. Warmgewalst breedband bereikte zijn laagste punt sinds december 2020, volgens SteelOrbis.
Ook de (gedwongen) investeringen van de staalmakers in een groenere staalproductie zullen op de lange termijn waarschijnlijk een domper zetten op dalende prijzen. Op korte termijn zal een volledig herstel, aldus MEPS Int. alleen plaatsvinden als kopers voorraden moeten aanvullen’ wat na de zomervakantie het geval kan blijken.
Staalleverancier MCB verwacht dat de prijzen rond het niveau van eind vorig jaar zullen stabiliseren. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met een mogelijke recessie als gevolg van het wegvallen van consumentenbestedingen wanneer na de vakanties de effecten van de sterk gestegen prijzen van energie en eerste levensbehoeften echt gaan doorwerken.