De opschorting van de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 januari 2020. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Wel gaat het kabinet de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden vanaf 1 juli 2018 verruimen. Dit schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
Geen boete of naheffing bij inschakelen ZZP’er tot 1 januari 2020 tenzij
Volgens de Wet DBA is een goedgekeurde modelovereenkomst nodig van de Belastingdienst om vooraf zekerheid te krijgen of er bij het inschakelen van een zzp’er buiten dienstbetrekking gewerkt wordt. Hetgeen in de modelovereenkomst is opgenomen, moet stroken met de werkelijkheid. Indien wordt gewerkt conform de goedgekeurde modelovereenkomst is de opdrachtgever (mits er geen sprake is van kwaadwillendheid) geen loonheffing en premies verschuldigd over de beloning van de zzp´er.
Er is nog steeds onrust in de markt en veel onzekerheid over de juiste toepassing van deze regeling. De handhaving van de wet is daarom wederom opgeschort, deze keer tot 1 januari 2020. Er zal echter vanaf 1 juli 2018 wel worden opgetreden als er sprake is van evidente kwaadwillendheid. Dat is een strengere definitie dan tot nu toe werd gehanteerd.
Van evidente kwaadwillendheid is sprake als een partij “opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan waarmee veelal een oneigenlijk voordeel wordt behaald”. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf 1 juli 2018 kan naheffen als zij de volgende 3 criteria alle kan bewijzen:
– Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking en
– Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid en
– Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.
In de periode tot 2020 wordt nagedacht over een andere vormgeving van de regeling. Metaalunie adviseert om altijd de werkwijze te blijven beoordelen en eerst na te gaan of er niet toch sprake is van een dienstbetrekking en waar nodig deze aan te passen.
Voor meer informatie hierover zie website: Kennisbank/Belastingen/wet DBA
Heeft u vragen over uw huidige situatie; bel of mail met een van de adviseurs van Team Ledenservice Metaalunie/NJI. sj@metaalunie.nl of bedrec@metaalunie.nl