Afgelopen week vond de Week van de Circulaire Economie plaats. Van 7-12 februari kregen diverse ideeën voor en voorbeelden van recycling, energiebesparing en hergebruik van materialen door het hele land een podium voor beslissers, machthebbers en materiedeskundigen vanuit overheid, bankwezen en investeerders. Een van die voorbeelden betrof de door Windesheim hogeschool uit Zwolle uitgevoerde serie studies naar het hergebruik van polyester onder andere afkomstig van opgebruikte of verwaarloosde kunststoffen pleziervaartuigen.
NJI is sinds 2016 als partner actief betrokken bij dit onderzoek waarbij onder andere restanten van polyester sloopboten als verstevigingsdelen en vulmateriaal worden verwerkt in composiet beschoeiingsmaterialen, dukdalven, rijplaten, spoorbielzen etc. De uitgevoerde deelonderzoeken en demonstrators hebben betrekking op zaken als productiemethode, verwerkbaarheid, belastbaarheid, duurzaamheid en milieubelasting. De serie onderzoeken zijn met steun van de projectpartners uitgevoerd door Windesheim Hogeschool waarbij gebruik is gemaakt van de SIA RAAK regeling. Afgelopen november won Windesheim met dit project de RAAK award. Onlangs is weer een deel afgerond met een symposium waarbij de opgedane kennis is gedeeld met belanghebbenden. Naast de RAAK award werd de Deltapremie in de wacht gesleept voor aanvullend onderzoek wat moet gaan worden besteed aan onderzoek naar veroudering van uit hergebruikt composietmateriaal vervaardigde nieuwe producten.
Kortom er is al best veel werk gedaan, het concept is rijp voor de markt, maar het is moeilijk om de industrie te interesseren om in deze ontwikkeling te participeren en te investeren in de mechanisering en de opschaling van de duurzame verwerking van deze afval- cq. materiaalstroom. Met de bedoeling het grotendeels afgeronde onderzoek onder de aandacht te brengen van mogelijke adopteurs is het idee na bemiddeling vanuit Metaalunie/NJI tijdens de Week van de Circulaire Economie gepresenteerd.