Sinds enkele jaren organiseert NJI de inspectieopleiding voor gasinstallaties aan boord van motorboten, zeilboten, charters (Bruine vloot) en kleine beroepsvaartuigen. Deze opleiding kwalificeert voor de certificering aangeduid met Vignet Veilige Boot en duurt 1 volledige dag. Deze opleiding is de eerste in een serie van inspectie opleidingen gericht op veiligheidssystemen aan boord van pleziervaartuigen en kleine – niet CVO plichtige – beroepsvaartuigen.
We hoeven u vast niet uit te leggen, wat er mis kan gaan met een onveilige gasinstallatie. Het regelmatig keuren van gasinstallaties is belangrijk. Dit moet op professionele wijze gebeuren om ongevallen en schadeclaims te voorkomen. Ook de watersporter wordt zich hier steeds meer van bewust, mede omdat verzekeraars en jachthavens hier steeds kritischer op worden. In deze training leer je een gasinstallatie te keuren aan de hand van de NJI Checklist Gas en het certificaat op te stellen wanneer alle punten op de checklist in orde zijn. Dit certificaat mag je alleen afgeven, als je beschikt over een geldig certificaat van deze training. De checklist is opgesteld volgens de Europese Richtlijn, ISO-norm 10239 en veiligheids wetgeving. Dit betekent dat er niet alleen gekeken wordt naar mogelijke gaslekken en defecten. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken of het systeem op de juiste manier is aangelegd en er geen andere mogelijke gebreken zijn.
Bestemd voor
Medewerkers van watersportbedrijven met ervaring in het aanleggen en het repareren van boordgas systemen.
Inhoud van de cursus
- Wet- en regelgeving
- Eigenschappen van vloeibaar gas
- Opbouw van gasinstallaties aan boord
- Gasverbruiktoestellen
- Keuren van gasinstallaties volgens de NJI-checklist Boordgasinstallaties
De inspectielijsten zijn opgesteld op basis van EN-ISO 10239:2014, hfst. 17 ES-TRIN 2017 en Arbeitsblatt DVGW G-608 2012 voor die schepen die niet onder de EU richtlijn pleziervaartuigen of Binnenvaartrichtlijn kunnen vallen.
De cursusduur is 1 volledige dag. De cursus wordt afgesloten met een online tentamen en een praktijktoets. U weet meteen of u geslaagd bent of niet.
Geslaagden worden opgenomen in een register en zijn vanaf dat moment gerechtigd tot afgifte van het branchecertificaat Veilige boordgasinstallatie. De eigenaar van het schip kan hiermee aantonen dat de boordgasinstallatie door een ter zake kundig persoon op de goede werking en op veiligheid is gecontroleerd.
Datum
Donderdag 21 maart 2024. Maximaal 9 deelnemers per cursus i.v.m. de wachttijden voor het praktijkexamen
Locatie
Opleidingswerf ROC FriesePoort ’t Gês, Eeltjesbaasweg 4 te Sneek
Diplomering
Je sluit de cursus af met een online tentamen en een praktijktoets. Bij goed gevolg ontvang je het branche-erkende certificaat. Dit certificaat is in beginsel vijf jaar geldig, mits er ieder jaar tenminste 5 inspecties worden uitgevoerd.
Kosten en tegemoetkoming
NJI-leden betalen € 595,- per persoon, niet-leden € 100,- toeslag per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.
De cursusprijs is inclusief lesmateriaal, examen, certificaat, koffie, thee en lunch.
Als je bedrijf de cao Metaal & Techniek volgt, kun je voor jouw medewerkers bij OOM een tegemoetkoming voor de training aanvragen. Deze aanvraag moet vóór de cursusdatum bij OOM aangevraagd zijn.