De Nederlandse Jachtbouw Industrie (NJI) wil ook dat het mobiel erfgoed wettelijk geborgde bescherming krijgt. Dit is de juiste manier voor een overheid om te erkennen dat mobiel erfgoed een belangrijk deel vormt, wegens schoonheid, betekenis voor de wetenschap en of cultuurhistorische waarde, voor een samenleving. Daarmee steunt het de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM).
NJI reageert hiermee op de in wording zijnde nieuwe Erfgoedwet. Deze houdt een vereenvoudiging in van regelgeving, wat op zich een goed streven is. De nieuwe Wet moet 6 bestaande wetten gaan vervangen waaronder de Monumentenwet en de Wet tot behoud van cultuurbezit. Het streven is om de Erfgoedwet per januari 2016 in te laten gaan. Het nu voorliggende concept bevat echter geen regelingen op het gebied van varend erfgoed. Alleen in de ontwerp Memorie van Toelichting wordt iets gezegd over mobiel erfgoed. De belangrijkste passage uit deze (ontwerp) Memorie van Toelichting is opgenomen en gemerkt. De meest opvallende opmerking is dat ‘de ontwikkelingen in de waardering van ons cultureel erfgoed niet leiden tot een noodzaak of wenselijkheid tot aanpassing van het thans geldende wettelijke criteria voor de aanwijzing als beschermd erfgoed.’
Nederland heeft als van oudsher met het water verbonden natie mede en in het bijzonder een naam op te houden op het gebied van cultuurhistorische vaartuigen. “Niet alleen het bestaan hiervan, maar bovenal de instandhouding van deze vaartuigen is alleen mogelijk als er beschikt kan worden over bekwame vakmensen”, vindt NJI-voorzitter Wim Noordegraaf. “Wij hebben een unieke vloot van historische vaartuigen die dankzij bekwame vakmensen tot stand is gebracht en uitsluitend met deze vakmensen in stand kan worden gehouden. Bekwame vakmensen opleiden is een lang en complex traject, dat alleen kan plaatsvinden wanneer er voldoende werk is om de vakbekwaamheid te bevorderen. Dat begint bij het begrip van nautische principes die in het varend erfgoed nadrukkelijk herkenbaar zijn. Om dit doel te bereiken is een wettelijke status van mobiel erfgoed een heel goede ondersteuning door de samenleving om dit vakmanschap te behouden, het mobiele erfgoed in stand te houden en te verrijken. De vooraanstaande internationale concurrentiepositie van Nederland in het maritieme domein is nadrukkelijk aan dit cultuurhistorisch erfgoed verbonden.”
Ook Europa heeft haar conclusies getrokken voor wat betreft de betekenis van cultureel erfgoed. De Raad van Europa erkent de betekenis van cultureel erfgoed als strategische bron voor een duurzaam Europa.