Het resultaat cao SZS-HISWA ‘25/26 voor medewerkers van bedrijven in de watersportindustrie en -recreatie en van zeilmakerijen is op 20 januari met een nipte meerderheid aanvaard door de stemmende CNV-leden. Dat betekent dat er sprake is van een cao-akkoord voor de komende twee jaar. Werknemers gaan er qua loon in 4 stappen 8,5% op vooruit, oudere medewerkers die tenminste 5 jaar in dienst zijn bij hun werkgever kunnen gebruikmaken van het generatiepact en er komt een bescheiden mantelzorgregeling. De nieuwe Hiswa cao loopt tot 1 januari 2027.
De uitslag
De uitslag gaf een gemengd beeld, aangezien 54% van de uitgebrachte stemmen voor was en 46% tegen. De verengingsdemocratie van CNV bepaalt echter dat het eindbod van de werkgevers wordt omgezet in een cao, waarna met terugwerkende kracht de eerste loonsverhoging van 4% per 1-1-2025 kan ingaan. Vakbond FNV was niet bij de onderhandeling betrokken.
Tegenstemmers
CNV wijst wel op de stevige minderheid van de stemmende leden die heeft tegengestemd. Gedurende het traject heeft CNV herhaaldelijk aangegeven dat er ook in deze sector sprake is van een fors koopkrachtverlies, als je zou corrigeren voor de inflatie van de laatste jaren. Daarnaast is de opknipactie van de werkgevers om tot een loonsverhoging in twee jaar van 8,5% in hun eindbod te komen niet door eenieder gewaardeerd. De door de bond neergelegde ”harde” looneis was 10%
Voorstemmers
Desondanks waren er net iets meer voor- als tegenstanders ten aanzien van het bod van werkgevers. Voorstanders stelden zich op het standpunt dat er nu eindelijk een resultaat is afgesloten waarmee de achterstand op inflatie toch echt (deels) wordt ingelopen. Dat wordt mede gelet op het oorspronkelijke werkgeversbod gezien als winst door de voorstanders van dit bod.