Afgelopen najaar is de Arbeidsinspectie (NLA) gestart met een controle en handhavingstraject jacht- en scheepswerven. De focus van het project ligt op veiligheid, gevaarlijke stoffen, eerlijk werk en samenwerking. Sinds de startdag op 16 oktober zijn NLA teams bij een kleine 25 grote(re) scheepswerven op bezoek geweest. Tot maart 2025 heeft de inspectie ingezet op signaleringen en verbeteren ten aanzien van blootstelling gevaarlijke stoffen. Vanaf maart 2025 wordt een meer formele lijn ingezet waarin op alle aandachtgebieden gehandhaafd zal worden. Dat betekent niet direct een boete of stillegging, maar wel officiële aanwijzing/waarschuwingen met verplichte acties en termijnen. Bij de inspecties zijn de superjachtbouwers in positieve zin opgevallen als het gaat om veilig en gezond werken.
De NLA geeft aan bij alle bezochte grote(re) werven overtredingen te hebben geconstateerd op veiligheid en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. De belangrijkste tekortkomingen zijn:
- Val- en struikelgevaar met name op schepen in aanbouw door bijv. losliggende loopplanken in en op casco’s
- onveilige werkplekken wat vooral is ingegeven door het aantreffen van wankele trapjes en platformpjes, losliggende (krachtstroom)snoeren en slangen en te weinig orde en netheid
- tekortschietende machineveiligheid door het ontbreken van veiligheidskaarten en verwijderde afschermingen en overbrugde borgingen.
- blootstelling aan gevaarlijke stoffen en lasrook als gevolg van het ontbreken van registratie en het teveel vertrouwen op persoonlijke beschermingsmiddelen en te weinig omzien naar minder schadelijke alternatieven of andere werkwijzen. NLA constateerde verder dat lasrook vaak wordt ingeademd door anderen die in dezelfde ruimte waar wordt gelast een het werk zijn. De lasser zelf is meestal wel beschermd. Ook is de NLA van mening dat bij het lassen van aluminium niet mag worden volstaan met toepassing van de 5xBeter verbetercheck lasrook, maar dat ook een aanvullende meting nodig is.
- begripsverwarring en onvoldoende veiligheidsafstemming tussen de verschillen partijen die op een werf aan het werk zijn.
Vanuit het bedrijfsleven is (opnieuw) aangegeven dat werven bouwplaatsen zijn met alle (tijdelijke) kenmerken van dien, de werkplekken op in aanbouw of verbouwing zijnde schepen voortdurend veranderen en te gebruiken stoffen en materialen vaak door de (internationale) opdrachtgever zijn voorgeschreven die daarbij uitgaat van internationale standaarden. Hoewel de NLA economische motieven niet als acceptabel motief erkent, is de realiteit wel dat de projectwaarde lang niet altijd de ruimte biedt om alle arbo vereisten volgens de laatste arbeidshygiënische inzichten na te leven. Wanneer dat het onwrikbare uitgangspunt is, zijn we als industrieland snel uitgespeeld. Dit laat onverlet dat werkgevers veilig en gezond werken als prioriteit in hun bedrijfsvoering moeten aanmerken en er alles aan wordt gedaan om ongevallen op de werkvloer te voorkomen. Om te beginnen door de grootste risico’s aan te pakken. Dit NLA inspectie project heeft dan ook nadrukkelijk ook als doel om deze risico’s te identificeren en in samenspraak met de branche tot werkbare preventiemaatregelen te komen die vervolgens universeel navolging dienen te vinden.
Inspecties gaan nu door naar de jachtbouw, waar veel lassen van aluminium plaatsvindt. Dat is (nog) niet te beoordelen met de verbetercheck lasrook en dus zal de NLA bij de bedrijven beoordeling / meting van lasrook bij aluminium lassen gaan vragen. Het eerste wat echter bij een inspectiebezoek wordt opgevraagd is de actuele RI&E. Het niet aanwezig zijn van dit document leidt direct tot een boete. Zorg er dus voor dat deze bij de hand is. Zie ook ons artikel over de nieuwe RI&E metaalbewerking.