Na een taaie lobby door alle relevante partijen waaronder ook NJI kunnen de testen voor het zuiveren van toiletwater aan boord eindelijk worden uitgevoerd. Afhankelijk van de testresultaten kunnen zuiveringsinstallaties na een typekeur op de markt worden gebracht. De wijziging van de regeling is begin juli gepubliceerd in de Staatscourant.
Lozingsverbod
Sinds 2009 is het lozen van zwart water verboden. Urine mag wel worden geloosd. Er zijn allerlei alternatieven voor het onderwatertoilet op de markt zoals een chemisch, droog- of composttoilet. Een vuilwatertank, die uitgezogen kan worden bij een uitpompstation in een jachthaven, is al langere tijd op nieuwe jachten verplicht.
Zuiveringsinstallatie
Een zuiveringsinstallatie kan een goed alternatief zijn voor een vuilwatertank aan boord. Deze wordt geïnstalleerd tussen het pomptoilet en de huiddoorvoer. Deze behandelt het toiletwater en elimineert ziekmakende bacteriën uit het water. Zodra dit afvalwater op deze manier aan de wettelijke eisen voor lozingen in het oppervlaktewater voldoet, mag dit overboord worden gepompt. Lange tijd was er gesteggel over deze wettelijke eisen. De branche bepleitte aansluiting bij geldende internationale (MEPC of MARPOL) standaarden, maar het ministerie hield vast aan een eigen van de zwemwater richtlijn afgeleide standaard. Het gevolg hiervan was dat er geen instantie in staat of bereid was om de voorgeschreven beoordelingstesten uit te voeren. E.e.a. hield verband met de analysemethode op de aanwezigheid van zgn. coli (poep) bacteriën. Namens en op verzoek van de branchebrede klankbordgroep heeft Hiswa het ministerie gevraagd om de testmethode die is opgenomen in het rlbi en de aanstaande Omgevingsregeling aan te passen en dat in nu gebeurd. Op basis van deze aangepaste regelgeving is er volgens de minister geen belemmering meer om de testen uit te voeren.
Nu de wijziging in de regelgeving is doorgevoerd komt de beschikbaarheid voor de Nederlandse markt van installaties die voldoen aan de wettelijke eisen in zicht. Hopelijk kunnen de eerste goedgekeurde zuiveringssystemen op de markt worden gebracht voordat in 2026 de verzegelingsplicht van afvoeren voor ongezuiverd zwart water van kracht wordt.