Een bezoek van de Inspectie SZW is niet iets dat wekelijks voorkomt. Een dergelijk bezoek komt doorgaans onverwacht, of in geval van een onverhoopt ernstig bedrijfsongeval op een ongelegen moment. En als er dan een inspecteur op de stoep staat, weten veel ondernemers niet wat ze kunnen verwachten en hoe ze daar mee aan moeten. Om ondernemers beter voor te bereiden op een inspectiebezoek, heeft NJI-moederorganisatie Koninklijke Metaalunie samen met de grootmetaal collega FME daarom een leidraad ‘Klaar voor de Inspectie SZW’ uitgegeven.
Deze publicatie in de vorm van een brochure omvat een samenvatting die ondernemers op weg kan helpen om de meeste, praktische vragen te beantwoorden. Is er meer behoefte aan verdieping dan is er de uitgebreide gids. Onderwerpen van de beide uitgaven zijn onder meer: waar moet een ondernemer op letten als er een inspectiebezoek komt, wat wordt verwacht van de werkgever en wat van de inspecteur, welke rechten en bevoegdheden hebben partijen en hoe ziet een eventuele bestuursrechtelijke procedure eruit. In het laatste gedeelte wordt ook ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbowet- en regelgeving en de wijze van handhaven door de Inspectie.
Belang actuele RI&E
De basis van het Arbobeleid in iedere organisatie is de inventarisatie en evaluatie van risico’s (RI&E, art. 5 Arbowet). Bij een inspectiebezoek of na een bedrijfsongeval waar de inspectie aan te pas komt, is dit het eerste punt waarnaar wordt gekeken. In de RI&E staan de gevaren bij het werken binnen het bedrijf in kwestie beschreven en de risico-beperkende maatregelen die zijn genomen. De wetgever stelt eisen aan de inhoud van de RI&E. De RI&E bevat als bijlage een plan van aanpak (PvA), waarin wordt aangegeven welke maatregelen (zullen) worden genomen om de risico’s te verminderen. Het is van belang dat die preventiemaatregelen aantoonbaar houtsnijden. Dat kan door het leveren van onderzoeksbewijs per maatregel, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van maatregelen die zijn opgenomen in een zgn. Arbocatalogus. De in een dergelijke catalogus opgenomen maatregelen zijn getoetst en – soms na lange onderhandelingstrajecten – in orde bevonden door de Inspectie SZW.
Branche RI&E
Om langdurige en kostbare individuele risico inventarisatietrajecten door gespecialiseerde arbodiensten te voorkomen doordat bedrijven hier zelf de kennis niet voor bezitten hebben veel brancheorganisaties zgn. branche-RI&E’s ontwikkeld. Wanneer in een dergelijke branche RI&E meteen het verband wordt gelegd met de in het PvA op te nemen risicobeperkende maatregelen is er sprake van een RI&E-instrument. Metaalunie/NJI heeft via RIE-Metaalbewerking.nl al een flink aantal jaren een dergelijk en zeer compleet instrument voor haar leden beschikbaar. NJI heeft Leden kunnen hiermee zelf of onder begeleiding de RI&E voor hun bedrijf uitvoeren, waarbij de software automatisch het pakket een te treffen preventiemaatregelen genereert. Hoewel RIE-Metaalbewerking al door veel bedrijven is gebruikt, zijn (te) veel bedrijven nog onbekend met deze materie of kennen hieraan niet de juiste prioriteit toe. Deze nalatigheid kan echter ver strekkende gevolgen hebben.
De brochure Klaar voor de Inspectie SZW kan worden gedownload van de ledenportalen van NJI en Metaalunie en FME Preventienet.