Vooreerst in Nederland alleen opleving kleine vaartuigenmarkt verwacht
De productie van alle takken van de Nederlandse industrie trekt volgend jaar verder aan; de sectoren die zich op het buitenland richten voorop. Echter om de Nederlandse markt voor pleziervaartuigen mee te laten opleven is een aanhoudende opleving van het consumentenvertrouwen noodzakelijk. Kitesurfplanken, sloepen en open zeilboten zijn volgens NBTC-NIPO de komende jaren de meest vitale groeiers in de watersportsector.
De industriële groei wordt door ABN Amro in een op 26 november gepubliceerd sectorrapport voorspeld. De industriële productie groeit volgens deze bank in 2014 met in totaal 2 procent. Het jaar daarop komt de expansie uit op 3 procent, voorspelt de economisch afdeling.
De Nederlandse industriële productie groeide in september, na 8 maanden van krimp, met bijna 10 procent. ”ABN Amro gaat verwacht dat de omstandigheden in de industrie in de komende maanden verder zullen verbeteren.”
De groei wordt volgens de bank vooral gestuwd door een sterke toename van het aantal buitenlandse orders voor transportmiddelen, machines en metaalproducten. De ABN-economen voorzien dat dit zich in een wat later stadium zal vertalen in hogere bedrijfsinvesteringen en aantrekkende werkgelegenheid.
Bescheiden herstel
De eurozone als geheel laat in 2015 een ”bescheiden herstel” zien. ”Veel landen zullen profiteren van de aantrekkende wereldhandel en de verwachte koersdaling van de euro”, aldus ABN Amro. Vooral de export naar landen als China, Rusland en Brazilië zit in de lift. De bank doet echter geen uitspraak over welke marktsectoren van de export toename zullen profiteren.
Ook de economic desk van ING voorspelt dat de industrie in Nederland volgend jaar met 2 procent groeit, geholpen door herstel in de maakindustrie.
”De industriële export is de drijvende kracht achter het herstel, waarbij juist de Europese bestemmingen het opvallend goed doen”, liet het economische bureau vorige week al weten. Overigens verwacht ING voor dit jaar nog een industriële krimp van 1,2 procent.
Deskundigen zijn het er echter over eens dat de kans op een periode van aanhoudend economisch herstel groot is en op basis hiervan wordt ook een opleving in het consumentenvertrouwen verwacht. In eerste instantie zal het herstel van dit vertrouwen tot uiting komen in een opleving van de huizen markt, gevolgd duurzame consumenten goederen. Wanneer de groei hoe bescheiden ook doorzet zal vanuit met name de hogere sociale klassen een zekere inhaalvraag ontstaan als gevolg van uitgestelde uitgaven.
Groei watersportindustrie zit vooralsnog in kites, sloepen en open zeilboten
Kitesurfplanken, sloepen en open zeilboten zijn de komende jaren de meest vitale groeiers in de watersportsecotor. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationale Waterrecreatie Onderzoek.
Kees van der Most, directeur NBTC-NIPO, gaf alvast een korte inzage in de uitkomsten van dit onderzoek tijdens het Jachthavensymposium dat tijdens de METS plaatsvond. Ruim 2.500 respondenten geven in het onderzoek inzicht in hun persoonlijke situatie, watersportactiviteiten, bezit en aankoopplannen.
Het Nationale Waterrecreatieonderzoek wordt binnenkort afgerond. Dan worden ook de resultaten naar buiten gebracht. Vijf jaar crisis heeft zijn sporen onmiskenbaar nagelaten. De botenmarkt in Nederland stagneerde een aantal jaar geleden en jonge tweedehands boten werden zo goedkoop dat ze door koopjesjagende watersporters uit omringende landen massaal gekocht werden. Het aantal zeilboten rond het IJsselmeer daalde vorig jaar voor het eerst in 18 jaar. Zevenhonderd zeilboten verdwenen en er kwamen tweehonderd motorboten bij.
Van der Most gaf nog wel aan dat 30% van de respondenten het verhuren van de eigen boot aantrekkelijk vindt. Mogelijk dat dit de groep binnenlandse opdrachtgevers voor wie een eigen jacht tot aan de crisis als een interessant beleggingsobject gold weer naar de jachtwerven zal lokken. Dit zal echter de nodige tijd vergen en de jacht nieuwbouw zal voor haar orders zeker de komende jaren nog overwegend van buitenlandse opdrachtnemers afhankelijk zijn. Maar anders dan in voorgaande jaren lijkt er nu echt licht aan de horizon te gloren.
Jachthavensymposium
Tijdens het Jachthavensymposium gingen ruim 100 ondernemers en experts uit de jachthavensector met elkaar in discussie. Hieruit kwam onder meer naar voren dat het bootbezit zich stabiliseert, maar dat waterrecreatie kansrijk blijft. “Jachthavens en watersportcentra moeten investeren in nieuwe innovatieve concepten. De vraag naar ligplaatsen stagneert, nieuwe verdienmodellen zijn noodzakelijk.” De ANWB lanceerde onlangs een inventarisatie naar de wensen
De havens zijn ervan overtuigd dat consumenten meer flexibiliteit van de ligplaatshuur wensen. Ook meer service bieden op de steigers, zoals kluisverhuur, een rek voor berging van kano’s onder de steiger en een steigerterras, uiteraard met Wifi, biedt kansen. Goede en frisse sanitaire voorzieningen vormen anno 2014 een conditio sine qua non. Iedere camping exploitant zal dat kunnen beamen. Waarom zou dat in de watersportrecreatie anders zijn ?
Sloopboten
Ongeveer de helft van de havens gaf aan dat zij beschikken over enkele sloopboten die niet meer worden gebruikt, in de huidige staat niet inzetbaar zijn en waarvan de eigenaar lastig te traceren is. Gemiddeld wordt 2,6% van de vloot gezien als een dergelijke sloopboot.
Landelijk komt dat neer op ongeveer 5.500 verwaarloosde en “eigenaarloze” boten in jachthavens, in het water en op de wal. Gemiddeld zijn dat er vijf per jachthaven in Nederland. Overigens het aantal schepen dat economisch slooprijp is en waarvan de kosten van het in de vaart houden laat staan het verkoopbaar maken niet opwegen tegen de waarde ervan aanzienlijk hoger. In een tijd dat het aanbod van met name minder courante schepen (nog) overstelpend is en de prijzen laag zijn, is het aantal economisch slooprijpe schepen een veelvoud van de genoemde 5.500
Reageren: nji@metaalunie.nl