De vernieuwde maritieme campus van Firda Sneek is op vrijdag 18 oktober feestelijk in gebruik genomen. Deze opening werd verricht door burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân, Alice Muller namens het College van Bestuur van Firda, student Maritieme techniek Nikki de Jong en Dirkje Jansma, bestuurslid van ondernemersvereniging ’t Ges. Zij lieten samen vanuit de botenlift een bootje te water vallen.
De opleidingswerf van ROC Firda (vh. Friese Poort) heeft een grote verbouwing ondergaan met onder meer een uitbreiding van de theorielokalen, om een groeiend aantal studenten goede lesruimte te geven. Hiernaast zijn de praktijkhallen helemaal klaargemaakt voor de nieuwste maritieme technieken en innovaties, onder meer op het gebied van elektrische aandrijving en recycling van materialen. Bijna 250 studenten uit heel Nederland volgen hier hun opleiding binnen de maritieme techniek.
De maritieme campus bevindt zich te midden van vele bedrijven uit de maritieme sector. Hierdoor kunnen theorie en praktijk aan elkaar worden gekoppeld en wordt er gewerkt aan echte opdrachten. Het ROC heeft er alles aan gedaan om de opleidingswerf zoveel mogelijk te laten lijken op de bedrijven waar de afgestudeerden straks aan de slag gaan, van de lockers waar de werkkleding en de persoonlijke werkuitrusting wordt bewaard, via de kantine waar de koffiepauzes en schaft worden gehouden tot aan de componenten die volgens tekening in de schepen worden ingebouwd. Het meest opvallende verschil is dat de werkzaamheden van tijd tot tijd worden onderbroken voor het volgen van theorielessen wat nu ook in de eigen nieuwe lokalen kan.
Burgemeester De Vries was ‘grutsk’ op de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs en de krachtige bijdrage die hiermee wordt geleverd aan de maritieme sector in de hele regio en daarbuiten. De maakindustrie móet ook sterk innoveren en verduurzamen, stelde Wilbert van der Eijnde, lector Smart Sustainable Manufacturing op NHL Stenden. Gerwin Klok, branchemanager bij de Nederlandse Jachtbouw Industrie, sprak over energietransitie, verduurzaming en CO2-reductie als uitdagingen voor de jachtbouw die alleen overwonnen kunnen worden door meer en nieuwe kennis in de sector te brengen. Onderwijs is daarbij een cruciale factor. Maar goed vakonderwijs kan niet zonder input vanuit de industrie en daarvoor wil NJI zich inzetten. Het is vervolgens aan het onderwijs om die kennis en inzichten te vertalen naar gerichte lesprogramma’s.
Het openingsfeest was grotendeels georganiseerd door studenten van Firda uit uiteenlopende opleidingen. Zo was de algemene coördinatie en de presentatie-techniek deels in handen van studenten van de opleiding Marketing & Communicatie. Fotografie werd verzorgd door van studenten IT & Media. De studenten van Maritieme techniek vertelden de bezoekers over hun projecten en de gehele catering werd verzorgd door de studenten van de horeca-opleidingen bij mbo-college Sneek.
Website opleidingswerf https://www.firda.nl/jongeren/studierichtingen/maritieme-techniek