De branchevereniging voor scheepsbouw en toelevering aan de maritieme industrie NMT heeft een coronahandreiking voor haar leden uitgewerkt. Eerder werd gesproken van een coronaprotocol, maar de benaming is op landelijk niveau veranderd. In de handreiking komen best practices te staan van hoe er in de maritieme maakindustrie het handigste kan worden omgegaan met coronamaatregelen. Het document bevat alleen specifieke zaken voor de branche. Denk daarbij aan: werken aan boord, omgaan met (buitenlandse) bemanningsleden, buitenlandse dienstreizen en toezicht en handhaving.
U kunt deze handreiking NMT gebruiken naast of liever gezegd in aanvulling op de praktische “handreiking” die Koninklijke Metaalunie en FME hebben voor hun leden hebben opgesteld voor de correcte toepassing van de op dit moment geldende RIVM-voorschriften. De maatregelen die de overheid heeft ingesteld bieden bescherming, maar maken het in bepaalde gevallen ingewikkelder om operationele werkzaamheden uit te voeren. De handreiking vertaalt als het ware de maatregelen naar praktische aanwijzingen voor de werkvloer waarbij de RIVM-regels nog steeds uitgangspunt zijn.
De handreiking Veilig doorwerken in het MKB-metaal en de technologische industrie van Metaalunie / FME is meer bedoeld voor de eigen werkplaats, magazijn of productiefaciliteit en die van NMT meer voor garantie / reparatie werkzaamheden die aan boord moeten worden verricht.
Op https://metaalunie.nl/corona/handreiking vindt u bovendien een aantal handige checklists met praktische tips voor veilig werken met het oog op virale besmetting. Er is niet gekozen voor een formeel protocol, aangezien ieder protocol met de vakbonden dient te worden afgestemd die in hun onderhandeling onder andere de eis stellen dat ook de RI&E’s van de bedrijven op Corona dienen te worden aangepast. Dit schiet door en om die reden beperken wij ons tot de bovengenoemde handreikingen.
Voor de goede orde hebben wij wel voor uw informatie het protocol bijgevoegd dat door de internationale koepelorganisaties ICOMIA en IMEC (International Maritime Employers’ Council) is opgesteld. Dat kan interessant zijn voor bedrijven die internationaal werken of deel uitmaken van een internationale groep.