ICT-innovaties helpen jachtbouwers in Noord Nederland sneller en slimmer bouwen en daarmee het kostprijsverschil tussen custom built en seriegebouwde jachten wezenlijk te verkleinen. Dat was de missie waarmee in 2013 ruim 20 jachtbouwers en toeleveranciers in samenwerking met TechnologieCentrum Noord-Nederland, HISWA, NJI en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden met gebruikmaking van EU EFRO subsidie het innovatietraject ICT in de Jachtbouwketen startten. Tijdens een afsluitend symposium werden de resultaten gepresenteerd van diverse deelprojecten en was het mogelijk om te bekijken hoe de innovaties in verschillende jachten waren toegepast. Het binnen de sector veelbesproken project ICT in de Jachtbouwketen zorgde voor grote opkomst tijdens eindsymposium. De aanwezigen concludeerden dat de internationale concurrentiekracht van de sector dankzij het door de provincie Friesland mogelijk gemaakte clusterproject een belangrijke impuls heeft gekregen.
De Noord Nederlandse jachtbouw wordt gekenmerkt door semi-custom built productie. Dit houdt in dat de klant in belangrijke mate kan bepalen hoe het schip eruit komt te zien. Dit is naast de kracht ook haar zwakte, omdat serieproducenten meer kunnen profiteren van schaalvoordelen. Projectleider Dennis Carton van TCNN: “We hebben gezocht naar mogelijkheden om de flexibiliteit van custom built overeind te houden, maar tegelijk de maakkosten te beperken. Met diverse jachtbouwers en toeleveranciers is het bouwproces ontleed en gebruik gemaakt van de modernste IT technieken. Het resultaat mag er zijn omdat de deelnemende jachtbouwers in sneltreinvaart hun productieproces zijn gaan aanpassen zonder hun vakmanschap overboord te gooien.“
In het gezelschap van een groot deel van de projectpartners, overheden en andere belangstellenden zijn tijdens het eindsymposium de onderstaande onderwerpen aan bod gekomen:
Samenwerken in de jachtbouwketen
Modulair en parametrisch ontwerpen
Optimaal jachtonderhoud en duurzamer vaarplezier met YachtXplorer
Zuiniger varen door contra-rotating pods.
Wethouder Offinga van Gemeente Súd-West Fryslân sprak lovende woorden over de kracht van de samenwerking binnen dit project. Hij gaf echter aan dat er met dit project een mooie aanzet gegeven is maar dat de uitdaging nu nog komt.
Jeroen Droogsma van Vripack zei het volgende tijdens het symposium; ”Dit project heeft geleid tot hele gerichte innovatie en heeft verdieping en verbreding met andere bedrijven gegeven.”
Dit project wat mogelijk gemaakt is door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft ervoor gezorgd dat veel jachtbouwers en toeleveranciers de samenwerking met elkaar gezocht hebben. Dit heeft geleid tot mooie maar bovenal nuttige innovaties, waarvan er tijdens het symposium een aantal te zien waren.