Een lamp gecombineerd met een powerbank die zijn stroom verkrijgt uit zeewater. Een Colombiaanse startup in duurzame energie E-Dina en ontwerpbureau Wunderman Thompson Colombia ontwikkelden WaterLight om de levensstandaard te verbeteren van gemeenschappen die geen toegang hebben tot elektriciteit. Dat zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 840 miljoen mensen wereldwijd. WaterLight gebruikt zout water om elektriciteit op te wekken.
Het ontwerp kwam voort uit een studie naar de traditionele leefgewoonten van de Wayuu, een gemeenschap op het schiereiland La Guajira in het grensgebied van Colombia en Venezuela waar stroom schaars voorhanden is.
WaterLight werkt op basis van ionisatie. Als de elektrolyten in zout water reageren met het magnesium in het apparaat wordt elektriciteit opgewekt. Op een halve liter zeewater geeft WaterLight 45 dagen lang licht. In plaats van zout water kan eventueel ook urine worden gebruikt.
De lamp is ontworpen voor 5600 gebruiksuren wat goed is voor zo’n twee tot drie jaar gebruik. De lamp heeft ook een usb-aansluiting voor het opladen van devices. WaterLight is gemaakt van gerecyclede materialen. Zie ook deze video.