Tijdens de NJI ledenvergadering die plaatsvond op 30 november is onder andere ingegaan op de zwartwater problematiek, waarbij de huidige stand van zaken is dat vanaf 1 januari 2026 van alle pleziervaartuigen die zijn voorzien van een spoeltoilet de afsluiter van de lozingspijp in gesloten toestand moet zijn verzegeld zolang dit zich in binnenlands vaarwater bevindt.
Deze maatregel is een gevolg van de motie van november 2019 van het inmiddels weggestemde D’66 kamerlid De Groot. Sinds voorjaar 2020 is een klankbordgroep ingesteld om de uitwerking van de motie te begeleiden waarbij de inzet vanuit de branche waaronder ook NJI erop gericht is om pleziervaarders, maar ook jachthavens zoveel mogelijk te behoeden tegen ongemak, administratieve romplomp en hoge kosten. Zo is in de loop van 2020 een regeling ingevoerd die het mogelijk maakt om gezuiverd toiletwater legaal te lozen. Jammer genoeg werd aan deze mogelijkheid wel de voorwaarde verbonden van een type goedkeuring van deze zuiveringssystemen die dermate complex is dat er 3 jaar na dato nog steeds geen goedgekeurde zuiveringsinstallatie te koop is. Ook is er het nodige te doen geweest over de manier van toezicht en handhaving die gepaard gaat met daadwerkelijke controles aan boord.
Op aandringen van de klankbordgroep zijn de keuringseisen vorig jaar versoepeld en voor de eerste zuiveringssystemen is inmiddels een typegoedkeuring aangevraagd. Ook is gezocht naar een oplossing tegen razzia-achtige betredingen ter controle van de verzegeling. De klankbordgroep is nu met het ministerie in onderhandeling over de uitwerking van de verzegelingsregeling die tegelijk handhaafbaar is, maar tegelijk de zeegaande en buitenlandse pleziervaarder de mogelijkheid geeft om de verzegeling te kunnen verbreken op die plaatsen waar dat wettelijk is toegestaan. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van een vignet in combinatie met een verzegelingsstrip waarbij via een smartphone app het verbreken van de verzegeling wordt gemeld en waarbij de positie van het schip wordt doorgegeven.
In de laatste uitgave van het watersportblad Deining verscheen een artikel over dit onderwerp dat met name onder jachteigenaren de gemoederen nogal bezighoudt dat NJI samen met uitgever Jim Post heeft gemaakt. Daarin hebben we geprobeerd om op een zo helder mogelijke manier de situatie rondom afvalwater en pleziervaart aan de watersporter toe te lichten en deze te informeren over wat er op hen afkomt. Zie hier voor een kopie van dit artikel. Volledigheidshalve merken wij op dat waar wordt verwezen naar territoriale wateren (12 mijl zone), binnenlandse wateren (3 km zone) wordt bedoeld. Dat foutje hebben wij helaas over het hoofd gezien.