Elk bedrijf dat jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh elektriciteit verbruikt, moet voldoen aan de energiebesparingsplicht. De overheid heeft hiervoor de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) opgesteld. Deze maatregelen hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Alle per locatie toepasselijke erkende maatregelen of evenredige alternatieven dienen te worden uitgevoerd. Hierover moet eenmaal per 4 jaar via het overheidsportal eLoket aan het bevoegd gezag worden gerapporteerd. Deze regeling is enige tijd gelden gestart en de eerstvolgende melding dient voor 1 december 2023 aanstaande weer gedaan te worden.
In het algemeen geldt dat ook kleinere bedrijven op grond van de algemene zorgplicht die is opgenomen in de wet Milieubeheer geacht worden om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren, maar dit is dus geen plicht, behalve in het onwaarschijnlijke geval dat een klein bedrijf aantoonbaar nodeloos energie verkwist. Echter zodra een bedrijf boven de deze grens van gas- en elektraverbruik uitkomt, moet het dus elke 4 jaar aan de overheid rapporteren welke maatregelen het bedrijf uitvoert. Ook als energiebesparing niet mogelijk blijkt, dient te worden toegelicht waarom dit niet kan.
Deze informatie-, of meldingsplicht gaat uit van een lijst van erkende maatregelen energiebesparing (EML) die de overheid heeft opgesteld. In eerste instantie moet u 1 of meerdere van deze erkende maatregelen gaan uitvoeren, tenzij dat om bepaalde redenen niet mogelijk is. Overigens mag u altijd andere, gelijkwaardige maatregelen uitvoeren. Wel dient u dit dan altijd te onderbouwen via eLoket. Indien u twijfelt welke verplichting voor uw organisatie/locatie geldt kunt u de DEB Quickscan uitvoeren.
MKB bedrijven zijn vrijgesteld van de Europese Energie-efficiency richtlijn (de EED auditplicht) die nog verdergaande verplichtingen oplegt. Let wel op dat als vanaf januari volgende jaar de omgevingswet van kracht wordt, er mogelijk verdere verplichtingen voor uw bedrijf kunnen volgen. In principe geldt dat de eisen die nu gelden, ook daarna nog gelden. Maar als u volgend jaar wijzigingen doorvoert in uw bedrijf, gaat dat onder de nieuwe omgevingswet vallen.
Meer informatie: https://deb.nl/