Enfoil is een spin-off van de Universiteit Hasselt die plooibare zonnepanelen ontwikkelt. De panelen zijn volgens de makers “slechts enkele millimeters dik, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten. De gesprekken lopen om ze te produceren voor toepassing bijvoorbeeld op gekromde daken en zijwanden van trucks.”
Maar toepassing op (zeil)schepen behoort eveneens tot de mogelijkheden.
De dunnefilmzonnecellen zijn gebaseerd op CIGS-technologie, gemaakt uit koper-indium-gallium en selenium. “Door de plooibaarheid, hun lage gewicht en hun robuustheid zijn deze zonnepanelen eenvoudiger te integreren in allerhande toepassingen dan het geval is bij de huidige zonnepanelen van silicium”, zegt Bart Vermang van imo-imomec, het gezamenlijk onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en nano onderzoekscentrum imec. “Ze zijn ook meer schokbestendig.”
De gesprekken met de industrie om de zonnefolies van EnFoil op de markt te brengen lopen volop. “Er zijn heel wat toepassingen mogelijk, zoals het integreren van de zonnecellen op zwembadcovers of gegolfde dakpannen. Op dit moment focussen we vooral op de logistieke sector, waarbij we onze materialen willen integreren op daken en zijwanden van trucks, zodat ze de sensoren en track & trace systemen in vrachtwagens kunnen voeden. Zo bespaar je heel wat batterij, en bij veel zonlicht kan de batterij zelfs opgeladen worden”, zegt Marc Meuris, CTO van EnFoil.
Vanuit de Europese onderzoeksraad krijgt het project alvast steun via een ERC Proof of Concept. Een beurs ter waarde van 150.000 euro om nieuwe technologieën op de markt te kunnen brengen. Hiermee zal UHasselt een onderzoeker aanstellen die samen met EnFoil verder zal werken op de productontwikkeling. Onderstaand de Enfoil factsheet:
Meer informatie imec.be en https://www.enfoil.com/
Bron: Redactie Engineersonline