Niet eerder was de arbeidsmarkt zo krap als in het eerste kwartaal van 2022. Tegenover elke 100 werklozen staan 133 vacatures die werkgevers niet of nauwelijks vervuld krijgen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de laatste drie maanden van 2021 stonden er nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen.
Bij alle bedrijfstakken stonden er eind maart meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor. De meeste staan uit in de techniek ruim 105.000, handel (90.000), zakelijke dienstverlening (74.000) en zorg (61.000). In de horeca nam na het opheffen van de coronamaatregelen het aantal vacatures in drie maanden tijd met 15.000 toe, tot 45.000 stuks. Zie hier voor een publicatie van het Techniekpact met meer informatie.
Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, denkt dat de krapte op de arbeidsmarkt nog wel dertig jaar kan duren, zegt hij tegen RTL Nieuws. Dat komt voornamelijk door de vergrijzing. ‘Zeker in sectoren waar relatief veel oudere mensen werken, die dus binnen afzienbare termijn met pensioen gaan, worden de problemen steeds groter.
Het moge duidelijk zijn dat bij dergelijke aantallen de vacatures in de maritieme techniek, ondanks de aansprekende uitstraling van met name luxe jachten, niet speciaal opvallen en het opstarten van kostbare vanuit de sector geïnitieerde imago en wervingscampagnes zal in alle mediageweld van andere technieksectoren waarschijnlijk ondersneeuwen. Dat betekent niet dat er niets gebeurt.
De brancheverenigingen werken samen aan het verder ontwikkelen en uitvouwen van het opleidingsaanbod maritieme techniek, waarbij wij ook nadrukkelijk kijken naar het potentieel van werken en leren (BBL) In noordwest Friesland waar maritieme techniek (jacht- en scheepsbouw, scheepsreparatie en jachtonderhoud) een belangrijke bedrijfstak vormt nemen gemeenten het initiatief om te komen tot een vakopleiding coördinator Maritieme techniek (VOC-MT) dat gelijk aan de opleidingsbedrijven metaal (OBM’s) de spreekwoordelijke brug moet vormen tussen enerzijds de leerbedrijven en anderzijds de reguliere en erkende beroepsopleidingen zoals die worden aangeboden vanuit ROC FriesePoort (Yachtbuildersacademy) Van belang is bijvoorbeeld dat er een goede match is tussen leerling-werknemer en diens leerbedrijf en wanneer dit niet het geval is deze bij en collegabedrijf verder kan en niet verloren gaat voor de sector. Een ander punt is dat vanwege de veelzijdigheid van de opleidingen Maritieme techniek hogere eisen worden gesteld aan de erkenning van stagebedrijven en niet alle werven alle disciplines in huis hebben die in een stage moeten worden beoefend. Ook hierin kan via onderlinge wisselingen tussen leerlingen en stagebedrijven worden voorzien waarbij het VOC-MT zorgt voor de aansturing in samenspraak met het ROC en SBB dat gaat over de erkenning stagebedrijven. De bedoeling is dat de combinatie van een helder opleidings- en loopbaan perspectief in combinatie met een aanprekend product in een betaalbare woonomgeving meer mensen zal aanzetten tot een carrière binnen de maritieme techniek. Op dit moment is een kwartiermaker bezig om in nauwe samenspraak met ROC, instanties, brancheverenigingen en last but not least de opleidingsfondsen bezig de plannen verder uit te werken en uitvoeringsklaar te maken. Wanneer de nu in gang gezette opzet slaagt, dat wil zeggen het lukt om de bedrijven hiervoor geïnteresseerd te houden en – nog belangrijker – voldoende leerling werknemers te werven, kan deze ook in andere regios’s (gemeenten) worden uitgezet.
We houden u op de hoogte.