Met verbazing heeft het NJI bestuur kennis genomen van het op 16 december ‘21 door het Watersportverbond gepubliceerde bericht dat de invoering van de verplichte verzegeling van toiletwater lozingspijpen met 6 maanden zou zijn uitgesteld. In de klankbordgroep waarin de sector waaronder ook NJI met het Ministerie I&M overlegt over maatregelen ter beteugeling van de vuilwaterproblematiek is hierover met geen woord gerept.
Zoals in de NJI nieuwsbrief van december al te lezen was heeft de Internetconsulatie van het wetsvoornemen tot bijna 4000 reacties geleid waarvan een groot aantal waren gebaseerd op het format van het Watersport verbond dat tot ongenoegen van andere belangenorganisaties alleen maar aandrong op uitstel, maar niet het effect van de voorgenomen maatregel ter discussie stelde. Hoewel de industrie in principe niet door deze maatregel wordt geraakt en er in principe zelfs extra omzetkansen liggen, maken wij ons wel zorgen over de effecten van deze watersportplezier bedervende maatregel. Zoals te verwachten viel lijkt de overheid niet heel gevoelig voor de gevolgen van de verplichte verzegeling die niet alleen menige booteigenaar op hoge kosten zal jagen, maar in veel gevallen zowel technisch als ook praktisch slecht of zelfs helemaal niet uitvoerbaar is.
Kortom de verplichte verzegeling van de vuilwateruitlaat wordt een feit. Een bijkomend probleem vormt het feit dat de sinds eind 2019 toegestane zuiveringsinstallaties vanwege de gestelde (afwijkende) toelatingseisen nog helemaal niet verkrijgbaar zijn en dit naar verwachting ook niet binnen afzienbare tijd te verwachten is. Wat dat laatste aangaat biedt het vanuit Watersportverbond aangekondigde uitstel geen oplossing. Wel heeft het Ministerie aan de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een aanwijzing verzonden waarin gemeenten worden gemaand om te controleren op de sinds 2009 in het Aktiviteitenbesluit geregelde innameplicht van zwartwater door jachthavens die ligplaats bieden aan meer dan 50 kajuitjachten, oftewel de goede werking van de vuilwater afzuigpompen. Inmiddels hebben ons al enkele vragen bereikt van leden die zich hiermee geconfronteerd zagen. Daarnaast geldt er sinds 1 januari een MIA-Vamil regeling voor de aanleg van extra innamepunten, om dit uit financieel oogpunt aantrekkelijker te maken. Meer informatie is hier te vinden: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/miavamil/vuilwaterinnamestation-voor-pleziervaartuigen
Inmiddels heeft het Ministerie I&M wel haar reactie op de internetconsultatie gegeven. Deze zal eind februari in de klankbordgroep worden besproken en ook NJI is in de gelegenheid gestel om hierop te reageren. Het is aangezien het een intern document betreft niet de bedoeling dat dit stuk openbaar wordt gemaakt, maar voor degenen onder u die in dit kader willen meedenken, maken wij graag een uitzondering. Ook zal de komende tijd met het ministerie worden overlegd hoe de verzegeling in de praktijk gaat worden geregeld waarbij de inzet van de branche er uiteraard op is gericht om de overlast voor de pleziervaarder zo beperkt mogelijk te houden. Ook hierin staat het Ministerie naar eigen zeggen open voor een constructieve inbreng. Belangstellenden kunnen zich melden bij het NJI secretariaat.