Inpandige rookruimtes niet meer toegestaan
Vanaf 1 januari 2022 zijn nergens inpandige rookruimtes meer toegestaan. Die bleken in strijd met een internationaal verdrag dat Nederland heeft ondertekend. Overheidsinstanties moesten op 1 juli jl. hun inpandige rookruimtes sluiten. Per 1 januari as. geldt dit ook voor bedrijven. Een werkgever die inpandige rookruimtes moet sluiten kan – met instemming van de or / personeelsvertegenwoordiging – kiezen uit twee opties. De eerste is: maak van het bedrijf een geheel rookvrije organisatie, of: hou of maak beschutte rookplekken op het eigen buitenterrein. Bedrijven en andere organisaties kunnen voor tips en hulp voor het rookvrij maken van hun organisatie terecht bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.
Eisen aan het ‘bushokje’
Indien wordt gekozen voor beschutte rookplek op het bedrijfsterrein gelden wel een aantal eisen aan zo’n ‘bushokje’ voor rokers op het buitenterrein. De werkgever moet zorgen dat deze beschutte rookplek:
- volledig buiten het gebouw wordt geplaatst (dus niet op een binnenplaats);
- niet aan het gebouw grenst of is bevestigd (dus geen afdakje);
- geen overlast naar binnen geeft (dus niet bij een raam);
- geen overlast geeft aan personen die het gebouw willen betreden (dus niet bij de ingang van het gebouw of bij een looproute daar naartoe);
- geen andere functie of faciliteiten heeft, zodat niet-rokers deze voorziening niet hoeven te betreden (dus geen fietsenhok).
Lees hier de overheidsinformatie over de eisen aan beschutte rookplekken.
Controle
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert naleving van het rookverbod. Controleurs voeren inspecties uit en kunnen daarbij boetes aan de werkgever opleggen. De boete voor een overtreding op het rookverbod begint bij € 450,– maar kan flink oplopen.
I-SZW wordt Nederlandse Arbeidsinspectie
Per 1 januari heeft de Arbeidsinspectie haar oorspronkelijke naam weer terug. Ditmaal wel met de toevoeging ‘Nederlandse’ er voor. Vele jaren droeg ze de ongemakkelijke naam ‘Inspectie SZW’. Belangrijker nog dan de naamswijziging waar de belastingbetaler weer voor op mag draaien, is de recente publicatie van het Jaarplan 2022 van de inspectiedienst. Daarin is (vooral in de bijlagen) te zien welke sectoren en arborisico’s het komend jaar bij inspecties extra aandacht zullen krijgen. In relatie tot de metaalverwerkende bedrijven zal in 2022 extra aandacht uitgaan naar de vernieuwde arbocatalogus Lasrook en de Verbetercheck Lasrook (zie https://www.5xbeter.nl/site/nl/nieuws/het-laatste-nieuws/veilig-lassen-in-5-stappen/nl-465-2070) en veilig en gezond werken in de metaalrecycling met uitbreiding naar de demontage van afgedankte apparaten. Indien op uw bedrijf de cao Metaal & Techniek van toepassing is, kunt u kosteloos gebruik maken van de advies- en begeleidingsdiensten van 5xBeter.nl. Maak daar vooral gebruik van.