Steeds meer werknemers die moet werken op locatie is bang voor een coronabesmetting. Dat melden van CNV en FNV op basis van recente onderzoeken. Het kabinet bereidt een spoedwet voor om werklocaties te sluiten als ze een bron van coronabesmetting blijken te zijn.
De FNV deed onderzoek onder 10.000 leden die alleen op locatie kunnen werken. Van hen bleek 65 procent bang om daar corona op te lopen, aldus FNV. En 45 procent vindt dat zijn werkgever onvoldoende coronamaatregelen neemt. Het CNV ondervroeg 1200 werkenden met een fysiek beroep die niet thuis kunnen werken. Van hen vreest 71 procent een mogelijke coronabesmetting. De angst voor besmetting is nu groter dan tijdens een eerder onderzoek in november, toen 62 procent daar bang voor was. Waarschijnlijk vanwege de nieuwe besmettelijker variant.
Aandacht coronamaatregelen verslapt’
Ook ziet 63 procent van de werkenden in het CNV-onderzoek de aandacht voor de coronamaatregelen op de werkvloer verslappen. Mede hierdoor zegt 70 procent van de ondervraagden een verhoogd risico te hebben op een coronabesmetting tijdens het werk. Bijna de helft ziet het ziekteverzuim toenemen. Een kwart van de ondervraagden zou liever thuis werken vanwege het risico op een coronabesmetting.
Volgens de FNV vinden werkgevers regelmatig dat werknemers gewoon moeten komen werken bij milde klachten. Daarnaast wordt er te vaak onvoldoende afstand gehouden, vinden de deelnemers aan het FNV-onderzoek. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV wijst erop dat nu bijna 18 procent van alle coronabesmettingen is te herleiden tot de werkplek. Anderhalve meter afstand houden en goed de lucht zuiveren zijn volgens de ondervraagden dan ook de beste en op een na beste manier om binnen een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Beiden scoren een 7,6 op een schaal van 10. De top drie wordt afgesloten door veelvuldig handen wassen, met een score van een 7,3.
Een mondkapje dragen en spatschermen gebruiken vinden de mensen die binnen moeten werken minder effectief.
Overigens is er geen discussie over de leidraad Veilig doorwerken in de MKB-Metaal en technologische industrie. Wanneer deze handreiking goed wordt nageleefd en de werkgever houdt hier aantoonbaar toezicht op, is er geen reden om de drastische maatregelen toe te passen waar de vakbonden nu voor pleiten.
Kabinet werkt aan criteria voor thuiswerken
CNV ziet graag dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (I-SZW) vaker onaangekondigd controleert op veiligheid op de werkplaats. Als de veiligheid niet op orde is, pleit CNV voorzitter Fortuin ervoor om direct een boete te geven. Het CNV roept bovendien werknemers op die zich onveilig voelen op de werkvloer om zich zo veel mogelijk te melden bij de Inspectie SZW.
Het kabinet stelt naar aanleiding van alle publiciteit nu duidelijke criteria op voor thuiswerken, samen met vakbonden en werkgeversorganisaties. Deze criteria moeten zowel werkgevers als werkenden meer duidelijkheid geven over de situaties waarin thuiswerken mogelijk moet zijn. Het is de bedoeling dat deze half februari bekend worden gemaakt. Aansluitend zal de Inspectie SZW met interventies ‘handelen naar meldingen over niet-opvolging van die criteria’, waar nodig met andere toezichthouders.
Om ‘vitaal thuiswerken’ verder te stimuleren en te ondersteunen maakt het kabinet vijf miljoen euro vrij. En om in te kunnen grijpen op plekken waar het écht mis gaat, is het kabinet bezig met een spoedwetswijziging die het sluiten van panden bij een bronbesmetting mogelijk maakt. Momenteel kan de I-SZW zo’n werklocatie alleen tijdelijk stilleggen.
Zie ook Corona (metaalunie.nl)