De schepen van de bruine vloot moeten vanaf 23 september hun keuringen weer op orde hebben. Dat zegt minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen in antwoord op Kamervragen. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk.
Bijna 200 historische zeilschepen kwamen op 9 juni bij Pampus in actie om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin de branche verkeert. (Archieffoto Hajo Olij)
De minister houdt met haar standpunt vast aan de regeling die dit voorjaar was vastgesteld. Daarin werd bepaald dat schepen waarvan de keuring na 15 maart verliep, tot 23 september mochten doorvaren zonder te worden beboet. Dat had onder meer te maken met de problemen om keuringen uit te voeren in verband met de Coronacrisis.
Volgens de minister zijn de beperkende maatregelen die keuringen aan boord onmogelijk maakten nu niet meer aan de orde. Mochten er opnieuw problemen ontstaan, dan kan de scheepseigenaar volgens de internationale regels van de CCR een verzoek doen om het certificaat te verlengen zonder periodiek onderzoek, schrijft de minister. In uitzonderingsgevallen wordt het certificaat zes maanden verlengd.
Zeevaart
Ook voor de zeevarende charterschepen zijn de beperkingen om te keuren op dit moment voorbij. ‘Zou het onverwacht nodig zijn certificaten te verlengen in verband met Covid-19, dan zal ik het IMO-advies volgen voor de zeevaart’, stelt de minister. ‘De IMO heeft op 22 juli een bijgestelde werkwijze gepubliceerd voor aanvullende verlenging van reeds verlengde certificaten. Deze geeft ruimte voor een verdere verlenging van de geldigheidsduur van scheepscertificaten en bemanningsdocumenten.’
In de genoemde IMO-regels van 22 juli wordt een overschrijding van de geldigheidstermijn met drie maanden toegestaan. Vlagstaten kunnen deze termijn onder voorwaarden verder verlengen.
Steunregelingen
De minister zegt de getroffen bruine vloot niet verder financieel te gaan helpen om de keuringskosten te kunnen betalen. Ze zegt dat het kabinet de branche intussen met 15 miljoen euro heeft ondersteund. Mochten er desondanks bedrijven in problemen komen, dan zijn er nog andere regelingen waar schippers een beroep op kunnen doen, zoals de Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten. (Bart Oosterveld)
Brief van minister aan de De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 11 sept 2020