Dit betekent dat naast de cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf ook cao’s Carrosseriebedrijf, Goud- en Zilvernijverheid, Isolatiebedrijf, en Technisch Installatiebedrijf nu definitief zijn voor alle werkgevers in de sector Metaal en Techniek. Het maakt daarbij niet uit of zij al dan niet lid zijn van een werkgeversorganisatie.
Wanneer is er sprake van een cao en voor wie is deze verplicht?
Er is pas sprake van een cao als alle partijen (vakbonden en werkgeversverenigingen) een akkoord hebben bereikt en deze afspraken schriftelijk vastleggen én aanmelden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het laatste akkoord voor de huidige cao werd bereikt op 10 augustus jl. Voor werkgevers die gebonden zijn aan de cao (bijvoorbeeld doordat zij lid zijn van de werkgeversvereniging die de cao heeft afgesloten) geldt de cao zodra deze is aangemeld. Voor de cao’s Metaal en Techniek was dit 10 oktober 2024. Voor werkgevers die niet gebonden zijn, dus die niet zijn aangesloten bij een werkgeversvereniging die partij is bij deze cao, gelden de afspraken gemaakt in de cao pas wanneer de cao algemeen verbindend verklaard is door het ministerie.
Algemeen verbindend verklaard
De AVV is inmiddels door de minister SZW afgegeven. Dit was op 22 januari. Overigens, het overgrote deel van de werkgevers in de sector Metaal en Techniek past de cao al direct toe zodra er een akkoord is bereikt. Deze algemeen verbindend verklaarde cao’s lopen tot en met 31 januari 2026.
Boekjes en cao-app
De cao-boekjes inmiddels worden gedrukt en sinds enige tijd is er ook de cao-app die nu eveneens wordt geactualiseerd. De Cao app Metaal en Techniek geeft snel en makkelijk inzicht in de arbeidsvoorwaarden. Je vindt er de complete cao’s, actuele regelingen, tools/hulpmiddelen, veel gestelde vragen, nuttige links en extra informatie.
De app is te downloaden via:
Cao Metaal en Techniek – Google Play Store
Cao Metaal en Techniek – Apple App Store