Om schepen en onderzeeboten gladder te maken, sponsort het onderzoekscentrum van de Amerikaanse marine de ontwikkeling van de zogenaamde omnifobische coating die niet alleen water afstoot maar ook andere substanties zoals olie, alcohol en zelfs pindakaas! De transparante en duurzame coating wordt ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Michigan gelieerde Polymers, Surfaces, and Interfaces (PSI, ψ) group met als doel de wrijving van de romp te verminderen. Dat zou schepen energie-efficiënter en als bijkomend effect minder goed traceerbaar maken. Andere toepassingen liggen binnen handbereik, zoals een vuil- en vetafstotende laag voor het telefoonscherm, toonbank of cameralens.
Op het oog lijkt het bij een schip dat zich door het water verplaatst alsof de romp nagenoeg zonder weerstand door het water scheert. In werkelijkheid blijft het water aan de romphuid kleven waardoor wrijving en daarmee weerstand ontstaan. Wanneer de romphuid dan ook nog eens onder de zeepokken en aangroei zit, wordt het probleem alleen maar erger.
Een fors deel van het brandstofverbruik van een schip (80% bij lage snelheden en 40-50% bij hogere snelheden) is nodig voor het op snelheid houden en overwinnen van de weerstand van het schip. Het verminderen van wrijvingsweerstand zorgt niet alleen voor meer efficiëntie en grotere actieradius, maar maakt het schip ook minder traceerbaar voor sonars. Een gladde, wrijvingsloze romphuid hoor je idealiter niet waardoor schepen en onderzeeboten hogere snelheden kunnen bereiken en minder kans lopen om te worden gedetecteerd.
Een mogelijke methode hiervoor is het gebruik van een speciale (nano) coating die water en andere vloeistoffen afstoot. Dergelijke coatings bestaan al langere tijd en worden onder gebruikt voor sausflessen en buitenmuren. De volgende stap is de ontwikkeling van een coating met een breder scala aan fobische eigenschappen. Deze coating stoot niet alleen water af maar ook andere vloeistoffen, zoals olie en vetten. De coating moet bovendien praktisch aan te brengen en duurzaam zijn.
Juist die combinatie van duurzaamheid en afstotendheid is lastig. Toch lijkt het de onderzoekers te zijn gelukt om een “alles afstotende” coating te brouwen . Hiervoor maakte het onderzoeksteam gebruik van een computerdatabase met chemicaliën en modelleerde en combineerde deze vervolgens met de computer om vervolgens een voorspelling te doen over hun gedrag. Het eindresultaat is een heldere, rubberachtige substantie die kan worden gespoten, aan veel oppervlakken hecht en toch bestand is tegen krassen, butsen en andere beschadigingen.
Volgens de onderzoekers kan de coating ook voor andere toepassingen dan scheepsrompen worden ingezet. Hierbij kan worden gedacht als bescherming van sensoren, radarunits en antennes tegen weersinvloeden.
Hieronder is een Youtube video te zien waarin de afstotended coating wordt getest. Zie ook http://tuteja.engin.umich.edu/