Waren het een paar jaar geleden varende zithoeken op een vlot, nu zijn van hun opbouw ontdane kajuitjachtjes als sloep de nieuwe trend op de Amsterdamse grachten. Veel voordeliger dan sloepen en bovendien mag je er ook met een Klein Vaarbewijs meer dan 12 passagiers mee vervoeren.
Vol met passagiers voeren ze plotseling afgelopen zomer door de Amsterdamse grachten. Het lijkt een nieuwe trend te worden, net zoals de vlotten met een complete zithoek, soms inclusief staande schemerlamp, dat een paar jaar geleden waren. Maar zo’n vlot bouwen was nog behoorlijk bewerkelijk. Het timmeren van het dek, montage van drijvers er onder en bevestiging voor een of meer buitenboordmotoren. Een kajuitjacht laat zich dan veel gemakkelijker tot sloep ombouwen. Je brandt of zaagt de bovenbouw eraf en klaar ben je. De motor zit er al in. En de prijs waarvoor je een kajuitjacht koopt, valt in het niet bij die van een nieuwe of tweedehands sloep. Talloze kajuitjachtjes staan te koop, nu hun eigenaren te oud zijn geworden om ermee te varen of al zijn overleden. Deze motorbootjes horen bij een generatie die langzaam maar zeker uitsterft en de jongere generaties voelen zich niet tot dergelijke schepen aangetrokken.
Giethoornbesluit
Maar als sloep zijn de kajuitjachtjes ineens in zwang gekomen. En ze laten zich lucratief exploiteren. Veel mensen die deze zomer met ‘verbouwde’ kajuitjachtjes op de grachten voeren deden dat echt niet alleen voor hun plezier. De gasten aan boord zijn voor de controlerende instanties ‘vrienden’ van de eigenaar, maar vaak wel betalende vrienden. In feite Illegale rondvaart. Erg intensief wordt daar overigens niet op gecontroleerd, zo luidt een veelgehoorde klacht uit de legale rondvaart. Daarbij speelt ook nog het zogeheten ‘Giethoornbesluit’, dat toestaat om op een Klein Vaarbewijs met meer dan 12 passagiers te varen op open boten, behalve dan op het IJ.
Rosanne de Boer, schipper bij de Amsterdamse rondvaartbedrijven Stromma en Cruise With Us, beklaagde zich er in een interview in Weekblad Schuttevaer (11 augustus 2017) over: ‘Totaal niet professioneel. Je hebt rondvaartboten waar het dak vanaf is gezaagd en dan is het ineens een open rondvaartboot die mag worden bestuurd met een Klein Vaarbewijs. Dat betekent dat er nu boten rondvaren met 70 passagiers aan boord en een Klein Vaarbewijs-schipper. Dat vind ik heel kwalijk.’
Op de foto ziet u een opengezaagd kajuitjachtje aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Zo’n motorbootje is te exploiteren als een sloep, maar veel goedkoper. (Foto Heere Heeresma jr.)
bron: Schuttevaer, auteur H. Heeresma jr.