MBO Maritieme Techniek / IVA Nautica

MBO Maritieme Techniek

ROC Friese Poort en brancheorganisaties in de jacht- en scheepsbouwindustrie onderzoeken de mogelijkheid vaklieden te gaan opleiden volgens het Vakcollegemodel.
De insteek is om in Nederland een beperkt aantal specialistische opleidingen Maritieme Techniek te ontwikkelen. Als een onderdeel van het Maritiem Innovatie Programma werken ROC Friese Poort en brancheorganisaties aan de invulling van een MBO-opleiding Maritieme Techniek op niveau 3 en 4.
De eerste twee jaar zijn gericht op kennis en praktijk voor de maritieme maakindustrie (offshore, waterbouw, scheeps- en jachtbouw). Het tweede deel is een specialisatie in een van de sectoren.
Meer informatie over het Maritiem Innovatie Programma (MIP) vindt u op nedmip.nl

 

Het Vakcollege ambachtschool nieuwe stijl:

Het Vakcollege is een praktijkgerichte leerroute voor leerlingen die vanuit het basisonderwijs direct kiezen voor een opleiding, waarbij ze hun technische talenten kunnen ontwikkelen. De ‘ambachtschool nieuwe stijl’ leidt leerlingen op tot basis-vakman of -vakvrouw.

Het Vakcollege biedt een zesjarige leerroute, opgebouwd uit drie stappen:
1. Orientatie – In de eerste twee leerjaren besteden de leerlingen – naast onderwijs in de wettelijke leerdoelen –wekelijks minimaal tien lesuren aan de orientatie op Techniek & Vakmanschap
2. Voorbereiden en kwalificeren – Het derde en vierde leerjaar staan in het teken van voorbereiden en kwalificeren. Leerlingen worden begeleid naar een vmbo-diploma dat toegang geeft tot mbo-opleidingen op niveau 2 of 3. De leerlingen volgen stages en gaan over naar werkend leren.
3. Werkend leren – In het vijfde en zesde leerjaar werken de leerlingen 32 uur per week en volgen een dag per week theorielessen op school. De school verzorgt de begeleiding, het bedrijfsleven draagt zorg voor de begeleiding op de werkvloer. Aan het einde van het zesde leerjaar hebben ze mbo-niveau 2 of 3 bereikt. Doorgroeien naar niveau 4 is daarna mogelijk.

Nautisch Business Management bij IVA Driebergen

Bij de nautische richting van IVA Driebergen Business School wordt passie voor watersport gecombineerd met een sterke managementopleiding. Studenten krijgen een breed vakkenpakket met o.a.; economie, marketing, verkoop en techniek.

De opleiding Nautisch Business Management is een voltijd programma met één praktijkdag. Op deze dag volgen de studenten gastcolleges of gaan ze op bedrijfsbezoek. Direct contact met het bedrijfsleven is belangrijk. Zodra het watersportseizoen is begonnen gaan de studenten vrijdag op stage om tijdens hun opleiding werkervaring op te doen.
Studenten met interesse in watersport vinden bij IVA Driebergen een leuke, gestructureerde nautische opleiding met een uitstekende aansluiting naar een baan. Botenverkoop, technisch manager, economische en management functies, jachtmakelaar,… wordt het werkveld van de nautische IVA-studenten.

Studenten vinden bij IVA Driebergen een kleinschalige en praktijkgerichte managementopleiding van hoge kwaliteit. Persoonlijke coaching, baanzekerheid en netwerkontwikkeling zijn punten waar de opleiding zich duidelijk in onderscheid.

www.iva-driebergen.nl