Op zaterdag 9 juli om 9 uur start voor de kust van Oostende de langste zeezeilwedstrijd van het jaar: Oostende – Helgoland. De traditie van uithoudingszeilen leeft weer op met deze unieke race. De Royal North Sea Yacht Club van Oostende organiseert de race voor 2022 in samenwerking met de Wassersportclub Helgoland en wordt ondersteund door Wind en Watersport Vlaanderen.
Zeezeiljachten van minstens 8,50 meter in de IRC-, de CR-formules en de multihulls, kunnen deelnemen. Ook double handed bemanningen zijn toegelaten.
Zeilmarathon
De race gaat voorbij de Scheldemonding, langs de Nederlandse kust, de Maasmond en buitenom de Waddeneilanden de Duitse bocht in, richting het Duitse Helgoland. Goed voor 265 zeemijlen non stop racen. Zowel de heen- als de terugwedstrijd krijgen een apart klassement. Voor sommige deelnemers is de race heen een ideale aanbreng die hen al een flink eind naar het noorden brengt. Doorvaren om bijvoorbeeld een vaarvakantie te doen in de Baltische wateren wordt daarmee aantrekkelijker. In Helgoland organiseert Wassersportclub Helgoland een interessant verwelkomingsprogramma en de prijsuitreiking van het eerste deel van de race.
Uithoudingsrace
Op woensdag 13 juli geeft het race comité van de co-opererende club om 09.00 uur de start van de race terug naar Oostende. Zowel in de heen- als de terugwedstrijd schuilt de uitdaging in het dag en nacht aanhouden van de hoogste bootsnelheid, de juiste anticipatie op de stromingen en omgaan met de wisselende weer en windomstandigheden. De wedstrijd verloopt maximaal buiten de zones van de windmolenparken en van de beroepsscheepvaart, hoewel de passage van de Schelde- en Maasmond-aanlopen grote aandacht vraagt.
Geschiedenis race
De geschiedenis van de Helgoland race terug tot de 19de eeuw. In 1896 ging de Britse Rainbow als eerste over de finish. De race had een diplomatieke missie, want Keizer Willem II had het rode eiland twee jaar eerder met de Britten geruild voor Zanzibar. Omwille van gekibbel over wedstrijdformules haalden de Britten de race van hun kalender. Nog voor 1900 nam de Yacht Club d’Ostende de organisatie op zich met de ruggensteun van de Societé des Bains d’Ostende en talloze hogere marineofficieren, notabelen en het Duitse en het Belgische hof.
Kijk voor meer informatie op www.rnsyc.be